بررسی ارتباط شاخص انسولینی و بار انسولینی رژیم غذایی با میزان متابولیسم در حالت استراحت در زنان دارای اضافه وزن و چاقی
امروزه استفاده از شاخصهای مختلف تغذیهای جهت بررسی ارتباط وضعیت رژیمی با بیماریهای مختلف مورد توجه میباشد. طی مطالعات دیده شده است که شاخص و بار انسولینی با برخی بیماریهای مزمن ارتباط دارد؛ با وجود این تاکنون هیچ مطالعه ای به بررسی ارتباط بین شاخصهای موردنظر با میزان متابولیسم در حالت استراحت (RMR) نپرداخته است. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین شاخص و بار انسولینی رژیم غذایی با میزان متابولیسم در RMR در زنان دارای اضافه وزن و چاقی صورت گرفته است.
شیوع چاقی به تدریج درتمام نقاط جهان افزایش یافته وبه نگرانی بهداشت عمومی تبدیل شده است. به طورکلی، وقوع چندین عامل متفاوت از جمله ژنتیک،شیوه ی زندگی،الگوهای رژیم غذایی ناسالم و عدم فعالیت فیزیکی در بروزچاقی موثر میباشد. از بین آنها، عدم تعادل در متابولیسم انرژی و توازن مثبت انرژی که معمولاًناشی ازمصرف زیادموادغذایی است،عامل اساسی افزایش وزن محسوب میشود و در نتیجه عوامل فیزیولوژیکی، متابولیکی و محیطی مختلف که دریافت و مصرف انرژی را کنترل میکنند، میتوانند در پیشگیری از چاقی موثر واقع شوند. در این میان میزان متابولیسم در حال استراحت (RMR)، به عنوان اصلیترین بخش انرژی مصرفی روزانه، یکی از تاثیرگذارترین عوامل موثر محسوب میشود.
علاوه بر این، سایر مطالعات حاکی از تفاوتهای بین شخصی در میزان متابولیسم استراحت افراد هستند فارغ از سن، جنس و نژاد آنها، که ممکن است به عوامل رژیمی نسبت داده شود. همچنین نشان داده شده است که رژیم غذایی و رفتارهای تغذیه ای افراد نقش بسیار موثری بر میزان متابولیسم استراحت آنها داشته است. اگرچه تاکنون، نتایح متناقضی از مطالعات موجود در زمینه ی ارتباط بین عوامل تغذیه ای و میزان متابولیسم استراحت حاصل گردیده است. به عنوان مثال، رژیم غذایی پر پروتئین، میزان متابولیسم استراحت را در افراد مبتلا به چاقی افزایش میدهد.به طورکلی چاقی با مقاومت به انسولین ارتباط دارد.
مطالعه ی حاضر اولین مطالعه ای است در سطح جهان که ارتباط بین شاخص و بار انسولینی رژیم غذایی و متابولیسم در حال استراحت (RMR) را بررسی کرده است. بر اساس برآوردهای جهانی، اختلالات متابولیکی از جمله اختلال در میزان متابولیسم در حال استراحت و عواقب آن از جمله چاقی، در حال حاضر یکی از مهمترین بیماریهای متابولیک در سراسر جهان محسوب میشود.
طبق آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی (WHO) شیوع این اختلالات به صورت چشمگیری در حال افزایش است و با کیفیت زندگی و پیامدهای اجتماعی ارتباط محسوسی دارد. در میان عوامل محیطی که بر خطر بیماریها تاثیر میگذارند، رژیم غذایی مهمترین عامل بالقوه است. اگرچه مطالعه ی مورد نظر، اولین مطالعه ای است در سطح جهان که ارتباط بین شاخص و بار انسولینی رژیم غذایی و متابولیسم در حال استراحت (RMR) را بررسی نموده، اما برخلاف آنچه که حاصل گردیده است، در مطالعات قبلی عمدتاً ارتباط مستقیم و معناداری بین این شاخصهای غذایی و بیماریهای مزمن از جمله چاقی و عوارض آن، و انواع سرطانها مشاهده شده است. همچنین، رابطه ی معکوس بین شاخص انسولینی رژیم غذایی و متابولیسم در حال استراحت (RMR) ممکن است با چندین مکانیسم احتمالی قابل توضیح باشد؛ اما مکانیسم دقیق ارتباط دهنده انسولین و متابولیسم در حال استراحت (RMR) هنوز به طور دقیق شناخته شده نیست. علاوه بر این، مطالعات قبلی نشان دادهاند که دریافت موادغذایی با شاخص انسولینی بالا سبب افزایش سرعت هضم، جذب و انتقال گلوکز می شوند که این خود منجر به افت سریعتر قندخون و کاهش حس سیری شده و با افزایش دریافت کالری همراه خواهد بود.
نتایج این پژوهش بیانگر آن است که هیچ ارتباط معکوس معنی داری بین شاخص انسولینی رژیم غذایی و بار انسولینی رژیم غذایی با متابولیسم در حال استراحت (RMR) در میان زنان دیده نشد.
حسین حسنی
ارسال به دوستان